انجام فصل دوم پایاننامه کارشناسی ارشد: دروازه ورود به دنیای نظریه و پیشینه
فصل دوم پایان نامه کارشناسی ارشد، که اغلب با عنوان “مروری بر ادبیات و پیشینه تحقیق” یا “مبانی نظری” شناخته میشود، قلب تپنده ی این رساله ی علمی است. در این فصل، دانشجو پا به عرصه ی پهناور دانش و یافته های علمی مرتبط با موضوع تحقیق خود می گذارد و با ظرافت و دقت، مبانی نظری و پیشینه ی پژوهشی را مورد کاوش قرار می دهد.
هدف اصلی از نگارش فصل دوم، ایجاد بستری مستحکم برای تحقیق شما و متقاعد کردن خواننده به اهمیت، نوآوری و ضرورت انجام پژوهش تان است. در این فصل، شما به عنوان یک پژوهشگر وظیفه دارید که:
- مفاهیم و متغیرهای کلیدی مرتبط با موضوع تحقیق خود را به طور واضح و دقیق تعریف و تبیین کنید.
- چارچوب نظری تحقیق خود را بر پایه ی نظریه ها، مدل ها و دیدگاه های علمی مرتبط بنا کنید.
- پیشینه ی پژوهشی موضوع را به طور جامع و منظم مورد بررسی قرار دهید و یافته های تحقیقات قبلی را در این حوزه ارائه کنید.
- نقاط قوت و ضعف تحقیقات قبلی را شناسایی کرده و جایگاه تحقیق خود را در این میان مشخص کنید.
- فراخوانی برای انجام تحقیق خود ارائه داده و خواننده را به اهمیت و ضرورت آن متقاعد کنید.
ساختار فصل دوم:
ساختار کلی فصل دوم پایان نامه کارشناسی ارشد، با توجه به الزامات دانشگاه یا دانشکده ی مربوطه و همچنین ماهیت موضوع تحقیق، می تواند تا حدودی متفاوت باشد. با این حال، به طور کلی این فصل شامل بخش های زیر است:
- مقدمه: در این بخش، باید به طور مختصر به اهمیت موضوع تحقیق و ضرورت انجام آن اشاره کنید و جایگاه فصل دوم را در کلیت پایان نامه توضیح دهید.
- مروری بر ادبیات: در این بخش، باید به طور جامع و منظم به بررسی منابع علمی مرتبط با موضوع تحقیق بپردازید. این منابع می توانند شامل کتاب ها، مقالات علمی، گزارش های تحقیقاتی، پایان نامه ها و سایر منابع معتبر باشند.
- پیشینه ی پژوهش: در این بخش، باید به طور خاص به بررسی تحقیقات انجام شده در حوزه ی موضوع تحقیق خود بپردازید. برای این منظور، باید یافته های تحقیقات قبلی را به طور خلاصه و گویا ارائه کرده و نقاط قوت و ضعف آنها را مورد تجزیه و تحلیل قرار دهید.
- چارچوب نظری: در این بخش، باید چارچوب نظری تحقیق خود را بر پایه ی نظریه ها، مدل ها و دیدگاه های علمی مرتبط بنا کنید. چارچوب نظری باید به شما کمک کند تا پدیده مورد مطالعه را به طور کامل درک کرده و به سوالات پژوهشی خود پاسخ دهید.
- بحث و نتیجه گیری: در این بخش، باید به طور خلاصه به جمع بندی مطالب ارائه شده در فصل دوم بپردازید و نقش این فصل را در کلیت پایان نامه تبیین کنید.
نکات کلیدی در نگارش فصل دوم:
- استفاده از منابع معتبر: در نگارش فصل دوم، باید از منابع علمی معتبر و به روز استفاده کنید. منابع مورد استفاده باید از طریق موتورهای جستجوی علمی مانند Google Scholar، پایگاه های اطلاعاتی علمی مانند SID و Civilica و همچنین کتابخانه های معتبر شناسایی و گردآوری شوند.
- رعایت امانتداری علمی: در هنگام استفاده از منابع، باید اصول امانتداری علمی را به طور کامل رعایت کنید. این به معنای ذکر دقیق منابع، استفاده از گیومه برای نقل قول ها و پرهیز از سرقت ادبی است.
- سازماندهی و انسجام مطالب: مطالب ارائه شده در فصل دوم باید به طور منطقی و منظم سازماندهی شوند و بین آنها انسجام و ارتباط معناداری وجود داشته باشد. برای این منظور، می توانید از عناوین و زیرعنوان های مناسب، جداول و نمودارها و سایر ابزارهای بصری استفاده کنید.
- وضوح و وضوح: زبان نگارش فصل دوم باید واضح، دقیق و عاری از ابهام باشد. از استفاده از اصطلاحات تخصصی غیرضروری و پیچیدگی های زبانی خودداری کنید و به گونه ای بنویسید که برای خواننده ی عام نیز قابل فهم باشد.
- ویرایش و بازبینی: پس از نگارش اولیه ی فصل دوم، باید آن را به طور کامل ویرایش و بازبینی کنید تا از عدم وجود غلط های املایی، نگارشی اطمینان حاصل نمائید.
فصل دوم پایاننامه کارشناسی ارشد
نوشتن فصل دوم:
مرور مطالعات پیشین
مشاوران ما میتوانند به شما در راستای بازبینی تحقیقات منتشره یاری رسانده تا ارتباطشان با موضوع مورد بررسیتان را درک کنید و موضوعات مرتبطی را پیشنهاد میکنند، به گونهای که بتوانید خلاهای موجود در حوزه ی دانش مربوطه را در فصل دوم پایاننامه معرفی نمایید. علاوه بر خلاصهسازی، مشاورتان به شما کمک می کند که فرایند تحلیل، مقایسه و ترکیب تحقیقات پیشین را به شیوهای منتقدانه آموزش انجام داده و پایهای را برای تحقیقات کنونی شکل دهید.
هدف از مرور مطالعات پیشین در فصل دوم پایاننامه ، اثبات این موضوع است که فرد دیگری بر روی شکاف مطرح شده در فصل اول پایاننامه کار نکرده است. موضوع مطالعات پیشین می بایست در پیشینه ی مساله در فصل 1 مطرح شده باشد. فصل دوم پایاننامه قرار نیست نقش یک کتاب درسی را ایفا کند و باید ارتباط تنگاتنگی را صرفاً با موضوع تحقیقتان داشته باشد. هر مطالعه ی تحقیقاتی که ذکر می شود، می بایست به گونه ای با شکاف مطرح شده در حوزه ی دانش ارتباط داشته و در پایان بخشی که برای هر مطالعه ی تحقیقاتی آورده شده، باید ذکر شود که این مطالعه نتوانسته داده هایی را در زمینه ی خلا مطرح شده در فصل اول ارائه نماید.
مراحل نگارش فصل دوم پایاننامه
فصل دوم پایاننامه تحت عناوین ” مروری بر ادبیات موضوع ” ، ” مروری بر مبانی نظری پژوهش ” و ” مروری بر مبانی تحقیق ” نگارش می شود. این فصل به دو بخش کلی بررسی تحقیقات آموزش انجام شده توسط دانشمندان داخل و خارج کشور و بررسی پایاننامه های آموزش انجام شده تقسیم می شود.
- جستجو و جمع آوری تحقیقات پیشین به صورت انگلیسی و فارسی به صورت جداگانه و فایل بندی شده
- خواندن مطالب جمع آوری شده و تسلط بر آنها
- خلاصه سازی و دسته بندی مطالب
- مقایسه مطالب و نتایج حاصل از تحقیقات
- ترسیم جداول به منظور چیدن این اطلاعات به صورت ستونی
- قرار دادن مطالب خلاصه شده به صورت منظم و مرتب در جداول
بهتر است در سطر اول جدول ترسیم شده ، نام محقق ، سال تحقیق، عنوان تحقیق ، روش تحقیق ، جامعه و نمونه آماری ، ابزار جمع آوری اطلاعات و نتایج را پشت سر هم قرار داده شده و طبق آن در هر کدام از ستون ها مطالب قرار داده شود تا بررسی و تحلیل جدول راحتتر صورت گیرد.
پس از دسته بندی مطالب در فصل دوم پایاننامه ، مقایسه نتایج و قرار دادن آن ها در جداول ترسیم شده ، قسمت هایی که در آنها نظر خاصی بیان نشده یا در آنها خلاء وجود دارد، مشخص خواهد شد که دانشجو می تواند براساس آن ها به پایاننامه خود جهت و هدف دهد.
مطالعه تعداد بیشتری از تحقیقات پیشین و قرار دادن مطالب بیشتر در فصل دوم پایاننامه باعث می شود که دانشجو در فصل پنجم پایاننامه راحتتر به بررسی و مقایسه نتایج خود با نتایج تحقیقات گذشته بپردازد. در حقیقت پایه تجزیه و تحلیل و نتیجه گیری از مدل پایاننامه، این فصل می باشد.
ضروری است که مطالب ارائه شده در فصل دوم پایاننامه از انسجام و یکپارچگی برخوردار باشند تا معنا و مفهوم صحیح مطالب را منتقل نمایند به طوری که هر کس که این فصل را می خواند، منظور نویسنده را از متن ارائه شده به طور صحیح درک نماید.
فصل دوم پایاننامه به عنوان زیر بنای تحقیق، کاربردهای متفاوتی در تحقیقات کیفی و کمی دارد. در پایاننامه های کمی این فصل تعیین کننده اهداف تحقیق است در حالی که در پایاننامه های کیفی این فصل نشان دهنده تحقیقات پیشین است و الزامی نیست که هدف پایاننامه از داخل آنها استخراج شود.
برخلاف نظر بسیاری از دانشجویان که نگارش فصل دوم پایاننامه را ساده می انگارند ، لازم به ذکر است که اهمیت این فصل کمتر از سایر فصل های دیگر نمی باشد.
متاسفانه برخی از انستیتوهای مربوط به مشاوره و نگارش رسالهیاتز این «لازمه» را مطرح کردهاند که مرور مطالعات پیشین نباید حجمی کمتر از 30 صفحه داشته باشد و همین موضوع باعث می شود که دانشجویان یک کتاب درسی کوچک بنویسند که خلاصهای از اطلاعات زمینه ی مورد مطالعه شان را دربردارد. مشاورانی که این رویه ی فاجعه بار را بازبینی میکنند، بهحق خشمگین شده و تلاش دانشجو برای رسیدن به این تعداد صفحه و نوشتن حجم بالایی از مطالب را متوجه می شوند.
اتخاذ این رویه باعث می شود دانشجویان به سمت استفاده از لفاظی های نامتمرکز و بیهوده بروند و در نتیجه، آنها صرفاً می نویسند تا رسالهیاتز شان را پر کرده باشند. درنظرگرفتن کف مشخصی برای تعداد صفحه کار درستی نیست. اگر خلا مطرحشده در حوزهی دانش با استفاده از یک بدنه ی مطالعاتی غیرمتعادل یا ناقص ارائه شده باشد، شاید نوشتن صرفاً سه صفحه مرور مطالعات پیشین نیز برای ارائه ی مطالعات تجربی لازم و مرتبط کافی باشد.
بسیاری از انستیتوها در 10 سال گذشته به دانشجویان فارغالتحصیل اجازه می دهند که تحقیقات آموزش انجام شده توسط محققین پیشین را برداشته و با اندکی تغییر در یکی از عناصر آن ها، نظیر تغییر موقعیت جغرافیایی در مطالعات اجتماعی، کارشان را آموزش انجام دهند. صرفاً تغییر موقعیت جغرافیایی باعث نمی شود که یک تحقیق دارای غنا و اصالت لازم شود. در حوزهی مطالعات اجتماعی دیگر خیلی کم پیش می آید که مطالعهای در سطح ملی یا بینالمللی، علیالخصوص در حوزه ی دانشگاه های مجازی، آموزش انجام شود.
مطالعات جلودار اکثراً چیزی جز یک کار تکراری نیستند که از دل مطالعات پیشین بیرون آمدهاند. پیگیری تحقیقات اصیل در حوزه ی علوم دشوارتر شده است؛ اما مطالعات علمی می توانند بر روی شانه ی تحقیقات پیشین شکل بگیرند، علیالخصوص اگر تحقیقات کنونی موارد مبهمی را در انتهای مطالعاتشان باقی گذاشته باشند. پیشنهاد برای تحقیقات آتی که در انتهای رساله آورده می شود، محل خوبی برای یافتن موضوعات باقیمانده برای مطالعه است.
بازبینی می بایست در بخش های بزرگ آموزش انجام گیرد که توسط تعمیم های سازماندهیشده معرفی شده باشند. تعمیم سازماندهیشده می تواند یک زیرعنوان باشد، تا جایی که آخرین جمله از بخش پیشین، موارد گنجانده شده در بخش بعد را به خواننده معرفی میکند. هدف از فصل دوم پایاننامه ، ارجاع به نتایج، یافته ها و مشکلات روششناسی عمده می باشد که با خلا مطرحشده در فصل 1 مرتبط می باشند. موارد مطروحه در این فصل از منابع جدیدتر که دسترسی به آن ها راحتتر است برداشته می شوند.
مطالعات تجربی که در طول 5 سال گذشته منتشر شدهاند، مورد بازبینی قرار میگیرند تا اثبات شود که خلا مطرح شده در موضوع رسالهیاتز در بدنه ی مطالعات پیشین مربوط به این حوزه موجود نیست. عقل سلیم می بایست در اینجا غالب باشد. غالباً برای ارائهی تاریخچه ی تحقیقات، لازم است که به مطالعاتی با عمر بیش از 5 سال نیز ارجاع داده شود. هدف این است که خواننده را با مطالعات موجود و مرتبط با خلا موجود در حوزه ی دانش آشنا نماییم و توصیف کنیم که چه کسی چه کارهایی را در چه زمانی و در کجا آموزش انجام داده است؛ همچنین رهیافت های مورد استفاده توسط وی به همراه ابزارها، تحلیل های آماری و تمامی این موضوعات نیز مطرح میگردند.
اگر مطالعات پیشین اندکی در این حوزه مطرح باشد، دانشجوی آگاه می تواند یک گزارش چندپاراگرافه را بنویسد که به اهداف مطالعه ، روشها، یافتهها و نتیجهگیری ها اشاره می نماید. اگر مطالعات زیادی موجود هستند، فقط به مطالعات جدیدتر ارجاع دهید. نیاز به این مطالعه را به صورت محکم بیان نمایید. از روشها و رویه های مورد استفاده دفاع کنید و در این راستا به سایر مطالعاتی که از روش های مشابهتان استفاده کردهاند، ارجاع دهید. می بایست به صورت مکرر به خواننده ی رساله اشاره شود که چرا یک مطالعه ی خاص با اهداف دقیق رساله ی شما انطباق نداشته است.
از منظر کلاسیک، مرور مطالعات پشین می بایست قبل از فصل 1 نوشته شود، زیرا می تواند پس از بررسی تمامی مطالعات مشابه و ممکن، ثابت کند که تحقیقتان اصالت دارد. اما فقط مشاوران بیتجربه هستند که به دانشجویان اجازه می دهند پس از یک مرور مقدماتی مطالعات، تمامی جزئیات را در فصل 1 ذکر نمایند. اگر دانشجو بدنهی مطالعاتی وسیعی را در مورد موضوع رساله پیدا کند، بدینمعناست که شانس تکراری بودن تحقیقات و آموزش انجام شدن کارش به میزان بیشتری وجود دارد.
در فصل دوم پایاننامه مرور مطالعات پیشین با یک نتیجهگیری خاتمه می یابد که به وضوح بیان میکند با توجه به مطالعات مطروحه در این فصل، شکاف مطرح شده در این حوزهی دانش، پیشتر مورد مطالعه قرار نگرفته است. به خاطر داشته باشید که «خلاصه» با «نتیجهگیری» متفاوت است. خلاصه به عنوان آخرین بخش اصلی، در اصل محتویات فصل بعدی را معرفی می کند.
مرور مطالعات پیشین فصل دوم پایاننامه
چرا می بایست مطالعات پیشین برای رسالهیاتز یا پایاننامهی شما مورد بازبینی قرار گیرند؟
- توجیه انتخاب پرسش تحقیقاتی از سوی شما در کنار چارچوب تئوری یا مفهومی و روش کار
- مطرحکردن اهمیتنمطرحکردن اهمیت موضوع
- ایجاد ایجاد اطلاعات پیشزمینه در زمینه ی درک موضوع مطالعه
- نشاننشان دادن اطلاعاتتان در زمینه ی اهمیت موضوع تحقیق و بهروزبودن بررسی های مربوط به این حوزه
- نشان دادن موضوع مورد مطالعه به عنوان حلقهای از زنجیره ی تحقیقات در رشتهی مربوطه
بازبینی معمولاً می بایست شامل بررسی تاریخچه ی تئوری و مطالعات تحقیقاتی باشد، به گونهای که تاکید ویژهای بر روی موضوع خاص رسالهیاتز تان آموزش انجام بگیرد. درواقع این بخش به عنوان یک بحث/پیشنهاد در پشتیبانی از رسالهیاتز عمل کرده و از کارهای متخصصین در حوزه ی تحقیقاتی شما وام میگیرد. درواقع پلی را میان معرفی پرسش تحقیقاتی و ارائهی نقش های اصلی شما در این حوزه شکل می دهد.
همچنین مرور مطالعات پیشین در فصل دوم پایاننامه میتواند:
- به صورت مجزا باشد؛ یا
- در داخل یک مباحثه گنجانده شده باشد؛ یا
- به مجموعه ای از زیربخش های جداگانه و در موضوعات مختلف تقسیم شود.
بازبینی می بایست با تمرکز بر مناطق کلیدی مورد بحث شکل بگیرد که شامل تحقیقات پیشزمینه برای موضوع نیز می شود. همچنین این بازبینی می بایست گزینش را آموزش انجام دهد. یکی از اشتباهات رایج در زمینهی نوشتن بازبینی این است که صرفنظر از ارتباط با موضوع تحقیق، بر روی تمامی موارد مطالعه شده نظر دهید. در نوشتارتان بهتر است که بازبینی را همانند یک زنگوله ببینید که با یک بازبینی وسیع و عریض شروع شده و سپس نسبتاً تنگ تر می شود و به موضوع مورد بحث خودتان نزدیکتر می گردد.
یکی دیگر از روش های نگاهکردن به این فرایند، علیالخصوص در زمانی که چندین موضوع یا متغیر را بررسی می کنید، این است که خودتان را همانند یک کارگردان تصور کنید (Rudestam & Newton، 1992). شما میتوانید برای مخاطبتان این موارد را فراهم کنید:
- نماهایی از راه دور برای درک پیشزمینه
- نماهایی از فاصله ی میانه برای درک عناصر و اشکال کلیدی که می بایست با وضوح بیشتری در معرض دید باشند
- نماهایی کاملاً نزدیک که نقطهی کانونی کارتان را مورد اشاره قرار می دهند
بررسیکنندگان می بایست به دنبال چه چیزهایی در مرور مطالعات بگردند؟
مرور مطالعات پیشین می بایست:
- چارچوبی تئوری را برای تحقیقتان شکل دهد
- به خواننده نشان دهد که شما درک شفافی از مفاهیم/ایده ها/مطالعات/مدل های کلیدی و مرتبط با موضوعتان دارید
- نشان دهد که شما تاریخچه ی موضوع تحقیقات و تمامی تضادهای مرتبط با این عرصه را می شناسید
همچنین، این بخش می تواند:
- این ایده ها را در بستری متناسب با بررسی های خودتان، مورد بحث قرار دهد
- کار دیگران را ارزیابی کند
- تعاریف/واژگان مهم را با شفافیت تعریف کند
- نشان دهد که چگونه کارتان «شکاف» یا خلا معرفیشده در فصل مقدمه را پر خواهد کرد
- مساله را کوچک تر کرده و مطالعه را ممکن کند
ارجاع به منابع دارای اهداف و نقش های زیادی است.
ارجاع به ایدههای دیگران:
- در مورد کارهای دیگران اطلاعاتی را فراهم کرده و اتهام سرقت ادبی را از روی دوشتان برمی دارد
- وزن بیشتری را به اعتبار کارتان می دهد
- نشان می دهد که شما فهمی (حیاتی) از رشته ی کاری تان دارید
- نشان می دهد که شما ظرفیت آموزش انجام کار بابرنامه را دارید
- اهمیت انتخاب موضوعتان را توجیه میکند
- شکاف مربوط به دانش کنونی را نشان داده و بنابراین فضایی را برای کارتان فراهم میکند
برنامهریزی برای بازبینی
در اینجا تعدادی سوال مطرح شده که می بایست در حین برنامهریزی و تهیه ی پیشنویس از مطالعات پیشین، آن ها را از خودتان بپرسید:
- در این حوزه ی تحقیقاتی چه کارهایی آموزش انجام گرفته است؟ می خواهید از چه اصولی برای انتخاب استفاده کنید؟
- چگونه می خواهید مباحثتان را تنظیم کنید؟ به ترتیب زمانی، موضوعی، مفهومی، روش مند یا ترکیبی؟ از چه عنوان هایی استفاده خواهید کرد؟
- چگونه مطالعات مختلف به یکدیگر ارتباط پیدا می کنند؟ آنها چه ارتباطی را با حوزهی مطالعاتی خواهند داشت؟ محدودیت هایشان چیست؟
- تحقیق شما چگونه خودش را در دل این کارهای آموزش انجامشده قرار میدهد؟
برگرفته از راهنمای مطالعات پیشین، Gail Craswell، ANU
شروع به نوشتن مطالعات پیشین فصل دوم پایاننامه
فکر کنید و برای مطالعات پیشینتان یک عنوان انتخاب نمایید. اگر به فکر یک مورد خوب هستید، بهتر است که از آن، به جای عبارت سادهی «مرور مطالعات پیشین» استفاده کنید. اگر بازبینی شما از مطالعات پیشین به چند بخش تقسیم می شود که در هریک از آن ها حوزهی تحقیقاتی خاصی را معرفی میکنید، باید چندین عنوان را برای هریک از آنها توسعه دهید.
یافتن موقعیت خودتان نسبت به تحقیقات پیشین در فصل دوم پایاننامه
چگونه در مورد مواردی که باید باشند و نباید باشند، تصمیم بگیرید؟
پاسخ به این سوال همواره مشکل است؛ شما میبایست کار کنید تا اصول خودتان را برای بدنه ی مطالعات توسعه داده و محققینی که در این بخش گنجانده شده یا آن هایی که نادیده گرفته می شوند را انتخاب نمایید.
Kamler & Thomson یک پیشنهاد دارند. آن ها میگویند مطالعات پیشین را همانند یک مهمانی شام تصور کنید. شما میزبان هستید و می خواهید در مورد افرادی که دعوت هستند و همچنین مکان نشستن آن ها بر روی میز تصمیم بگیرید که این تصمیمات را بر اساس میزان کمک کردنشان به مکالمات موضوعتان خواهید گرفت. فراموش نکنید که شما رئیس هستید: اگر کسی حرف نامربوط می زند، وی را بیرون بیاندازید!
آن ها همچنین راهی را برای یک شروع خوب پیشنهاد میکنند که در آن، شما از یک الگو یا اسکلت برای قرارگرفتن در مسیر درست مرور مطالعات پیشن استفاده نمایید.
ابتدا همین رویه را در انتخاب هایتان بگنجانید. شاید بخواهید به صورت توامان با همکاران تحقیقاتی تان در مورد این اصول کار کنید.
مرتبکردن ارجاعات در مرور مطالعات پیشین فصل دوم پایاننامه
فرایند ارجاع می بایست در نهایت بر موضوع مورد مطالعهی شخص مولف، متمرکز شود. می توانید از رهیافت های زیر برای این فرایند استفاده نمایید:
- فاصله موضوع مورد بحث
- ترتیب زمانی
- دستهبندی های مختلف برای رهیافت
- ترکیبی از موارد بالا
چه رهیافتهایی را در مثال های زیر مشاهده میکنید؟
مثال یک: مطالعات پیشین نمونهای از فناوری اطلاعات
متون عمومی در حوزه ی بازیابی اطلاعات، بیش از 10 سال از عمرشان گذشته است (Salton & McGill، مقدمهای بر بازیابی اطلاعات مدرن، 1983). با این حال، هنوز هم متدهایی برای بازیابی اطلاعات مطرح شدهاند که هنوز هم مرتبط هستند. Van Rijsbergen (1979) بازیابی احتمالی را توصیف میکند که مدلی برای اجرای شبکه بِیِزی از بازیابی اطلاعات بر اساس آن بنا شده است. در میان اجراهای مختلف از چنین سیستمی، به نظر اجرای Turtle (1990) شناخته شدهترین مورد بوده و عملکرد بهتری را در قیاس با روشهای فضای برداری و Boolean عرضه می کند.
Ghazfan و همکاران (1994)، اجرای متفاوتی را معرفی کردهاند که هنوز در سیستم بازیابی اطلاعات واقعی تست نشده است. هدف از این بررسی، کسب نتایج عملکردی در یک اجرای واقعی از این سیستم بازیابی میباشد.
مثال دو: مطالعات پیشین نمونهای از زبانشناسی
رهیافت موقعیتی به نوعی محصول دهه ی 1960 است و یکی از دستاوردهای پیشتاز در آن، کار Neile Osman با مهاجران استرالیایی است (Osman، 1959). درهرحال، این رهیافت در نقش یک جنبش، نتوانست در برابر حملات Wilkins در ابتدای دههی 70 تاب بیاورد (نظیر Wilkins، 1973). اعتراضات اصلی Wilkins این بود که رهیافت موقعیتی، یک مورد سطحی است. […] که به عنوان نمونه میتوان از Widdowson نام برد که «خطر چنین تحلیلی را ….» میداند. […] کارهای اخیری که توسط Ventola (1983؛ 1984)، Martin (1985)، Coupland (1983) و سایرین آموزش انجام گرفته، […] را برمی گزیند. تمایلات کنونی به سمت بازسازی دوبارهی حساب هایی میروند که شامل ….. میشود.
سخنرانی اجتماعی، یکی از مفاهیم تکاملی […] بوده و گسترهای از معیارهای […]را دربرمیگیرد که توسط Hudson (1980)، Saveille-Troike (1982) و علیالخصوص توسط Braitheaite (1984) مورد بحث قرار گرفته اند. در ابتدا، سخنرانی اجتماعی به گروهی از افراد اطلاق می شد که اصول زبانشناسی مشترکی را داشته باشند (Bloomfield، 1953). […] بعدها، Labov بر روی «هنجارهای مشترک تاکید نمود […] (Labov، 1966). در نهایت، افرادی نظیر Hymes وجود دارند که در مورد معیارهای چندگانه بحث مینمایند.
مثال سوم: کنترل مهمانی شام
در سال 1991، مقالهی زیر منتشر گردید:
واکنش های گربه ها به مردان ریشدار، ژورنال Irreproducible Results، (1991)، 36، شمارهی 3، صفحات 16-18.
Catherine Maloney، دانشگاه Fairfield؛ Sarah J. Lichtblau، دانشگاه ایلینویز؛ Nadya Karpook، دانشگاه فلوریدا؛ Carolyn Chou، دانشگاه پنسیلوانیا؛ Anthony Arena-DeRosa، دانشگاه هاروارد.
لزومی ندارد که خیلی این مقاله را به صورت عمیق مطالعه کنیم (لزومی دارد؟؟)، زیرا مشخص است که نوعی شوخی یا کلاهبرداری بوده و می خواهد با یک مقاله ی علمی مرسوم شوخی داشته باشد. اما چه طور می توانیم متوجه شویم؟ سبک یک مقالهی علمی با زبان دانشگاهی آن بسیار آشنا است و احتمالاً متفقالقول هستیم که چنین چیزی در عنوان این مقاله مشخص نیست. ببینید در مورد روشی که مولفین به منابع شان ارجاع می دهند، چه نظری دارید. یک گربه به عنوان سوژهی تحقیق به عکس مردی که دارای ریش کامل و تیره می باشد، واکنش نشان می دهد.
چکیده
گربه ها در معرض عکس مردان ریشدار قرار گرفتهاند. ریش ها دارای اندازه، شکل و سبک های متنوعی بودند. پاسخ این گربهها ثبت و تحلیل شده است.
یافتههای محققین پیشین
Boone (1958) نتایج غیر جامعی را در زمینه ی واکنش گربه ها به مردان اصلاحکرده ارائه نمود. O’Connor & Brynner (1990) نیز نتایج غیرجامعی را در زمینه ی مطالعه ی واکنش گربه ها به سرهای اصلاحکرده ارائه کردند. Quant(1965) نتایج غیرجامعی را در زمینه ی مطالعه ی واکنش گربه ها به ریش های فرفری در کنار گونهها نشان داد. Seuss (1955) نتایج غیرجامعی را در راستای مطالعهی واکنش گربه به کلاه بدست آورد. Ciccone (1986) نتایج غیرجامعی را در راستای مطالعهی واکنش گربه ها به پاهای مودار ارائه نمود. سایر مطالعات مرتبط (Smith/Brothers، 1972؛ Conroy، 1987؛ Schwartzennegger، 1983) نیز نادیده گرفته شدند، زیرا محققین نتوانستند نتایج خود را دوباره نشان دهند.
Norquist (1988) مجموعهای از آزمایشات را بر روی گربه هایی که در معرض عکسهای Robert Bork (در اینجا به تصویر کشیده نشده) قرار گرفتند، آموزش انجام داد. رابرت بورک مردی است که ریش زیادی داشته و ریش هایش تا زیر فک وی ادامه پیدا می کند. پس از مشاهدهی عکس های بورک، 26 درصد از گربه ها دچار معلولیت در پاها و بدن خود از جمله گردن شدند. 31 درصد دیگر از گربهها نیز پس از مشاهده ی عکس های بورک، سایر مشکلات شدید عصبی و فشارهای قلبی را بروز داده یا رفتارهای بهشدت خشنی را نشان دادند. به همین دلیل، ما عکسی از این نوع مرد ریشدار را در مطالعهمان نیاوردهایم.
سرنخ هایی وجود دارد، ازجمله این حقیقت که نتایج تولیدشده توسط سایرین غیرجامع هستند و فقط نتایج ما درست است، زیرا آن ها نمی توانند نتایج خودشان را دوباره تولید کرده و نشان دهند! همچنین غیر از عکسی که در این مطالعه گنجانده نشده (پاراگراف 2)، درواقع هیچ مطالعه ای در زمینهی مردان ریشدار وجود ندارد!
توجه داشته باشید که اولین واژه در هر جمله با نام یک محقق دیگر آغاز میشود. درواقع، هر جمله یک ساختار یکسان را پیروی میکند: آنها را بلند بخوانید و می توانید تصور کنید که داور رسالهیاتز پس از خواندن روش آن ها در ارائه ی مطالعات پیشین، چه حسی را خواهد داشت.
اطلاعات بیشتر در زمینهی ژورنال Irreproducible Results را اینجا مطالعه کنید:
http://en.wikipedia.org/wiki/Journal_of_Irreproducible_Results
حال متن «واکنش گربه ها» را با مثال زیر مقایسه کنید:
سخن در زمینهی «مهارت ها»، خودش از دیدگاه های فلسفی (به عنوان نمونه Taylor، 1990)، از منظر روانی (Scribner & Cole، 1981) و از منظر آموزشی (Barton، 1994؛ Clanchy & Ballard، 1995) مورد نقد قرار گرفته است. خواندن که غالباً در قالب یک «مهارت» توصیف می شود، بر اساس گفته های Vygotsky (1962، 1978)یک فعالیت روانی مرتبه بالاتر بر اساس مهارت های مرتبه پایینتر است، اما لزوماً نمی تواند به آن ها تقسیم شود. فرایندی همانند خواندن یا نوشتن، از منظر Scribner & Cole (1981)، از تکنولوژی، دانش و مهارت تشکیل می شود که مهارت های آن در راستای بهکارگیری آن دانش در بسترهای بهخصوص ارجاع داده می شود.
در صورتی که مهارت تحت بررسی با استفاده از معیارهای بیرونی سنجیده شود، مشکلساز خواهد بود؛ به عنوان مثال، نوشتن فقط می تواند در قالب اهدافی که در پس آموزش انجام این فرایند وجود دارد، ارزیابی شود (Barton، 1994، ص. 167).
رسالهی دکترای آموزشی، 2005
توجه کنید که چگونه در شروع هر جمله از ساختار مفهومی و مرتبط با هدف و علائق رسالهیاتز استفاده شده است. این ها مواردی هستند که بازبینی را ارزشمند می کنند. زمان هایی وجود دارد که شما می خواهید شخص محقق را مورد تاکید قرار دهید. بخش انواع ارجاع را مشاهده نمایید. هرچند که غالباً می بایست جهتگیری خودتان اهمیت بیشتری داشته باشد.
نشاندادن موقعیت خودتان
تعدادی روش برای نشاندادن موقعیت خودتان در مقایسه با تحقیقات پیشین وجود دارد. بخش نوشتار معتبر را مشاهده نمایید. در ادامه مثالی در زمینهی انواع عبارات ارزیابیکننده آورده شده که می تواند دیدگاه های شما در راستای کارهای مولفینی که به آنها ارجاع دادهاید را نشان دهد.
تحقیق:
X نادیده گرفته شده | به X محدود شده |
X را لحاظ نکرده | X را دستبالا برآورد کرده |
X را به صورت سرسری نگاه کرده | از X رنج میبرد |
X را به حساب نیاورده | نیاز به زمان/منابع ذخیره و … زیاد دارد |
در مورد هریک از صفات زیر که در اصولتان مشاهده می شوند، فکر کنید. برخی از آن ها دارای معانی مثبت و برخی دیگر منفی هستند که این موضوع به اصول و ارزش های آن ها بستگی دارد.
ناقص | استوار |
بهینه | غیرجامع |
قابل سوال | ناراضیکننده |
مفید | جامع |
ساده | پیچیده |
قابل اعتماد | بسیار سادهشده |
خیلی عمومی | سنگین |
میتوانید با مطالعه ی مقالات و سایر رسالهیاتز ها، مجموعه ی عبارات ارزیابیکننده ی خودتان را در فصل دوم پایاننامه غنی تر کنید.
پاراگرافبندی مطالعات پیشین
می توانید در بخش توسعه ی یک پاراگراف خوب، روش های مختلف برای گسترش زمینه ی یک پاراگراف را مشاهده نمایید. در یک متن طولانی نظیر مرور مطالعات پیشین، مواقعی مشاهده می شوند که نیاز دارید موضوع یا عنوان پاراگرافتان را به صورت کامل گسترش دهید و نیاز دارید که آن عنوان را به دو پاراگراف معمول کش دهید.
در پایین نمونهای از دو پاراگراف آمده است که با یک ایده ی کنترلکننده (دفع فزایندهی استروژن در حین باداری که در پاراگراف اول گنجانده شده) به یکدیگر متصل شده اند. این جنبه از عنوان،در زمینه ی تفاوت میان انسان ها (پاراگراف اول) و سایر گونه ها (پاراگراف دوم) بحث کرده است. بنابراین دو یا چند پاراگرافی که بدینشکل به یکدیگر متصل شدهاند، تحت عنوان یک پاراگراف مفهومی شناخته می شوند که در تضاد با یک پاراگراف فیزیکی است.
استرون، استرادیول و استریول به عنوان سه استروژن طبیعی شناخته می شوند. در خانم های غیرباردار، دفع استروژن در کل یک روز معمولاً در مرتبهی میکروگرم بوده و نسبت تقریبی استریول به مجموع استرون و استرادیول به صورت مساوی است. در حین بارداری، میزان کلی استروژن دفعشده هزار برابر شده که عمدتاً به صورت استریول دفع می شود.
در اواخر دوران بارداری، نرخ دفع استریول تقریباً ده برابر بیشتر از مجموع استرون و استرادیول است و استریول تقریباً بیش از 90 درصد محتوای استروژنیک ادرار را دربرمی گیرد. این امر بدین معناست که در حین بارداری، استریول از نظر کمّی، مهمترین استروژنی است که در سیستم های جنین و مادر گردش پیدا میکند.
افزایش شدید در میزان تولید استروژن و در طول دورهی بارداری، مختص انسان ها نبوده و در سایر گونه ها نظیر گاو، اسب، خوک، گوسفند و میمون رزوس نیز مشاهده می شود. اما در این گونه ها، افزایش دفع استرون و استرادیول در استروژن مشاهده می شود. به نظر، انسان ها از منظر دفع بیشتر استریول در دوران بارداری، بیهمتا هستند. اهمیت این اختلاف بین انسان و سایر گونهها هنوز می بایست توضیح داده شود.
از یک رسالهیاتز ی دکتری، دپارتمان شیمی، دانشکدهی علوم، دانشگاه Monash، 1987
به عنوان یک میانگین کلی، شما بین دو الی 5/2 پاراگراف را در هر صفحه ی مربوط به مرور مطالعات پیشین پیدا خواهید کرد؛ البته اگر اطلاعات به صورت فشردهای عرضه شده باشند (همانند مثال بالا)، می توانید فشار وارد بر خواننده را کمتر کرده و از حجم پاراگرافهایتان بکاهید. اگر پاراگراف ها طولانی و نسبتاً انتزاعی باشند، درکشان برای خواننده سخت تر است. تعداد اسم ها و عبارات اسمی در پاراگراف دوم را مشاهده نمایید:
افزایش شدید در میزان تولید استروژن و در طول دوره ی بارداری، مختص انسان ها نبوده و در سایر گونه ها نظیر گاو، اسب، خوک، گوسفند و میمون رزوس نیز مشاهده می شود. اما در این گونه ها، افزایش دفع استرونو استرادیول در استروژن افزایشیافته مشاهده می شود. به نظر انسان ها از منظر دفع بیشتر استریول در دوران بارداری، بیهمتا هستند. اهمیت این اختلاف بین انسان و سایر گونه ها هنوز می بایست توضیح داده شود.
از سوی دیگر اگر پاراگرافتان را در فصل دوم پایاننامه خیلی کوتاه کنید، خواننده حس خواهد کرد که شما تسلطی بر عمق موضوعتان و جزئیات گنجانده شده در پاراگرافتان نداشتهاید.
انطباق مقدمه ها و نتیجهگیری ها
توصیه ی زیر برای مرور مطالعات مستقل است. هدف از سازماندهی مطالعات پیشین این است که خواننده ی خود را به نقطه ای هدایت کنید که وی هیچ گزینه ی دیگری غیر از فرم تحقیقاتی که شما پیشنهاد می کنید را نپذیرد. مقدمه و نتیجهگیری بخش مربوط به مرور مطالعات پیشین، نحوه ی پاسخ قانعکننده ی شما به پرسش های حل نشده در کارهای دیگران را نشان می دهد. همچنین وظیفه های اضافی نیز می توانند آموزش انجام گیرند. به عنوان مثال، شما می توانید:
- اصطلاحات و مفاهیم کلیدی را شناسایی کنید.
- ساختار بازبینی را با یک مقدمه در ابتدا و یک بازبینی در بخش نتیجهگیری، به صورت خلاصه بیان کنید.
- مسیر فصل/بخش بعدی را ترسیم کنید (همچنین بخش جهت دهی به خواننده را ببینید).
عبارات کلیدی (به صورت بولد و شماره دار) در مقدمه ی زیر را نگاه کنید که مربوط به مرور مطالعات پیشین پایاننامه ی ارشد زبان شناسی می باشد و ببینید که دانشجو چگونه در بخش نتیجه گیری، دوباره از آن عبارات استفاده می کند.
***** مثال شماره 1 *****
موضوع پایان نامه: «استفاده از تکنولوژی کامپیوتری برای تمرکز بر شکل در بازخورد اصلاحی: یک مطالعه ی موردی».
2- محرک برای تمرکز بر شکل
2-1 ارزش بازخورد اصلاحی
(دو پاراگراف اول از پیشنویس مقدمه ی بخش مربوط به مرور مطالعات پیشین)
زبانشناسان و کارشناسان آموزشی، سال هاست که دیدگاه های متضادی را در زمینه ی ارزش اصلاح خطاهای زبانشناسی [1] در گفتار و نوشتار افرادی که زبان دومشان را یاد می گیرند، دارند. با توجه به رویهای که برای اصلاح خطاهای نوشتاری به کار می رود، یک دیدگاه افراطی این است که اصلاحات اثر شدیدی را بر خطاهای دانشآموزان نداشته و معلمین می بایست زمان کمتری را صرف تلاش برای مواجهه ی دانشآموزان با خطاهایشان بکنند (Robb، Ross، 1986:91).
یک دیدگاه میانهروتر، ارزش اصلاحات را به عنوان یک تکنیک مفید آموزشی رد نمی کند، اما بیشتر بر اهمیت نظام مندی و هماهنگی تاکید می کند تا اثرات مثبت اصلاحات [2]مشخص شود (Cohen & Robbins 1976:60؛ Rivers 1981:306؛ Lalande 1982:140).
در یادگیری/آموختن زبان دوم، هدف از ایجاد بازخوردهایی نظیر «اصلاحکردن» یا همان «بازخورد اصلاحی» (Schachter 1991:89)، این است که یادگیرندگان با «مدارک منفی» [3] که توجهشان را به سمت خطاهای زبانشناسی جلب میکند (Ellis 1994:584) یا مواردی که از نظر گرامری در جملاتشان غلط است، آشنا نمایند (ص. 434). بر اساس گفته های Gass (1991:140)، جلب توجه بر روی شکل از طریق بازخورد اصلاحی، مشابه با دستورالعمل گرامری است، به گونهای که «یادگیرندگان میان زبان تحت یادگیری و زبان مقصدشان عدم انطباق پیدا کنند».
همچنین تعدادی از مطالعات در زمینهی بازخورد اصلاحی در گفتار (Tomasello & Herron 1989:394؛ Lighrbrown & Spada 1990:443؛ Carroll & Swain 1993:372) و نوشتار (Lalande 1982:145)، از این دیدگاه پشتیبانی می کنند که یادگیرندگان می توانند دانش آگاهانهی خود از زبان مقصد[4]را از طریق تمرکز بر شکل در بازخورد اصلاحی [5]ارتقا دهند.
نتیجهگیری :
مباحث بالا، مزایای استفاده از یک تطبیق نامه را به عنوان یک ابزار تحقیقاتی برای بررسی و تمرکز بر الگوهای منظم استفاده از زبان نشان دادند. در آن، گسترهای از کاربردهای پیشین مطرح شدند که از داده های تطبیق نامه به عنوان محرکی برای بررسی خطاهای زبانشناسی دانشآموزان استفاده کردند.
تکنیکی که در این مطالعه و بر اساس کاربردهای پیشین گسترش پیدا کرده، این است که دو نوع از محرک برای تمرکز بر شکل زبانشناسی برای دانشآموزان فراهم شود: (1) مدارک منفی در زمینه ی بازخوردهای اصلاحی شدید، و (2) مدارک مثبت در زمینه ی داده های تطبیق نامه که دانشآموزان به صورت مستقل از نوشته هایشان تشکیل دادهاند. بخش بعدی تلاش بیشتری را در راستای پیشنهاد تکنیک آموزش انجام داده و جزئیات دقیقی از روش مورد استفاده در آزمایش را فراهم میکند.
سعی کنید اصطلاحات کلیدی در مقدمهی پیش رو را که از مرور مطالعات پیشین در یک رسالهیاتزی دکتری برداشته شده، شناسایی کنید (پاراگرافهای دوم و سوم). سپس نحوه ی بازگشت دانشجو به آن ها در بخش نتیجهگیری را نیز تعیین نمایید.
***** مثال شماره 2 *****
عنوان رسالهیاتز: «طراحی فیلترهای چکانندهی مرتبه بالا».
فصل دوم : بررسی مطالعات پیشین
مقدمه
مطالعات فنی پیشین که در زمینه ی فیلترهای چکاننده آموزش انجام گرفتهاند بسیار وسیع هستند. Dow (1971) جستجویی را در این مطالعات آموزش انجام و آن ها را مورد تحلیل قرار داده و گفته که بیش از 5600 مرجع تا سال 1968 در این زمینه منتشر شدهاند. یک بازبینی عظیم که فراتر از حد و حدود این مطالعه است.
هدف از فصل دوم پایاننامه ، انتخاب مراجع خاص در برخی از این مطالعات و درک شفاف تر از فرایندهای میکروبیولوژی، شیمیایی و فیزیکی می باشد که در این فیلترهای چکاننده رخ میدهد. مشاهدات آزمایشگاهی از پدیده ی فیلتر چکاننده، مورد بازبینی قرار گرفته و گاهی اوقات نتیجه های متضادی در زمینهی مکانیزم های فیلتراسیون چکاننده در این نتایج تجربی مشاهده می گردند.
فصل دوم پایاننامه به دو بخش تقسیم میشود. موضوع بخش اول لایهی بیولوژیک است که مکانی برای اکسیداسیون بیولوژیک مادهی ارگانیک حاصل از فاضلاب میباشد و بدینترتیب، قلب فرایند فیلتراسیون چکاننده است. شکل و ساختار زیستلایه (یا لایهی لجن)ترسیم شده و فرایندهای مختلفی که روی آن آموزش انجام میشوند، مورد بحث قرار گرفتند. بخش های باقیمانده ی فصل به لحاظکردن متغیرهای عملیاتی اختصاص داده شدهاند که عملکرد فیلتر چکاننده را تعیین می کند.
نتیجهگیری:
نتایج اظهارشده
مرور مطالعات پیشین در فصل دوم پایاننامه ، به صورت عمده بر روی مشاهدات تجربی فیلترهای چکاننده متمرکز شده است. در سطح میکرو، اثرات اکسیژن و محدودیتهای زیرساخت بر واکنش هایی که درون زیستلایه اتفاق می افتند، مورد ارزیابی قرار گرفتهاند. در سطح ماکرو، عملکرد فیلتر چکاننده از منظر متغیرهای وضعیت، نظیر نرخ هیدرولیک و عمق بستهبندی، لحاظ شده است. مفاهیم مهم و مشخصی نظیر زمان اقامت مایع، معرفی شده و از آن ها برای توصیف کیفی جنبه های معینی از رفتار فیلتر استفاده شده است.
به منظور بررسی کمّی رفتار فیلتر، لازم است که یک تئوری را برای فرایند توسعه دهیم؛ این تئوری می تواند یک مدل مکانیکی پیچیده یا یک رابطهی تجربی ساده باشد. تمامی تئوریهای فیلتر چکاننده تا حدودی بر اساس یک مشاهدهی تجربی شکل می گیرند، حتی اگر صرفاً صحبت از مفروضات پایه ی آن ها باشد. بنابراین، فصل دوم پایاننامه پایهای را برای بخش بعدی آماده کرده که در آن، تئوریهای فیلتر چکاننده ترسیم شده و معادلات طراحی مختلف مربوط به آن مورد تحلیل قرار گرفتهاند.