روش تحقیق میدانی، یک روش کیفی برای جمعآوری اطلاعات است که خود محقق و پژوهشگر عملاً در محیط تحقیق حضور دارد.
هدف از روش تحقیق میدانی مشاهده، تعامل و درک افراد در محیط طبیعی آنهاست. به عنوان مثال، طرفداران حفظ منابع طبیعی به منظور جمعآوری اطلاعات، رفتار حیوانات را در محیط طبیعی خود و نحوه واکنش آنان به سناریوهای خاص را مشاهده میکنند. به همان شیوه، پژوهشگران علوم اجتماعی برای انجام تحقیقات میدانی، با مردم مصاحبه کرده و یا از فاصله دور رفتار آنان را محیط کار تماشا میکنند تا بدانند که چگونه آنان در محیط اجتماعی رفتار کرده و چگونه به شرایط اطرافشان واکنش نشان میدهند.
به طور کلی، روش تحقیق میدانی یکی از مهمترین روشها برای جمعآوری اطلاعات در تحقیقات علوم اجتماعی و رفتاری است. از این رو، بسیاری از پژوهشگران و دانشجویان برای انجام پژوهش و نگارش نتایج خود در قالب مقاله و پایان نامه، از این روش تحقیق استفاده میکنند.
لینکهای مفید دیگرا نیز مطالعه کنید:
نحوه نگارش بخش روش تحقیق مقاله
نحوه نگارش فصل دوم پایان نامه
اگر نمیدانید که چگونه تحقیقات میدانی انجام دهید، این مطلب را بخوانید. در این مطلب، نحوه بهکارگیری روش تحقیق میدانی توضیح داده شده است.
نحوه بهکارگیری روش تحقیق میدانی
تحقيقات ميدانی (field study) شامل طيف وسیعی از فعالیتها و روشهای تحقيقاتی است؛ روشهایی مانند مشاهده مستقيم، مشاركت محدود، تحليل اسناد و اطلاعات ديگر، مصاحبههای غيررسمی، مصاحبه رو در رو یا تلفنی، نظرسنجی و غيره. باوجود این كه پژوهش ميدانی به طور كلی به عنوان پژوهش كيفی توصيف میشود، اما جنبههای متعددی از تحقيقات كمي را نیز شامل میشود .
تحقیقات میدانی معمولاً در یک محیط خاص آغاز شده و هدف نهایی در چنین تحقیقاتی، مشاهده و تحلیل رفتار خاص یک موضوع در آن محیط است. با این وجود، به دلیل حضور چندین متغیر در یک محیط طبیعی، تشخیص علت بعضی از رفتارها کاری سخت است.
تحقیقات میدانی معمولاً در 5 روش متمایز انجام میشود؛ این روشها عبارتند از:
- مشاهده مستقیم: در این شیوه اطلاعات از طریق روشهای مشاهدهای در محیط طبیعی ثبت شده و هیچ نوع مداخلهای از طرف پژوهشگر در رفتار و موقعیت صورت نمیگیرد.
- مشاهده اعضای نمونه: برخلاف روش مشاهده مستقیم، در این شیوه پژوهشگر در رفتار و بحث اعضای نمونه دخالت کرده و آن را به سمتوسوی دلخواه خود هدایت میکند.
- مردمشناسی: رفتار کل اعضای یک جامعه مورد بررسی و تحلیل قرار میگیرد.
- مصاحبه: در این روش، یک پرسشنامه بین اعضای نمونه توزیع میشود.
- مطالعه موردی: شامل آنالیز دقیق رفتار یک فرد، بررسی یک وضعیت و یا یک رویداد است.
در تحقیقات میدانی، محققان دانش و بینش جدیدی را کسب میکنند که در روشهای دیگر تحقیق مانند تحقیقات کتابخانهای چنین امکانی وجود ندارد.
برای مشاهده توضیحات بیشتر در مورد نحوه بهکارگیری روش تحقیق میدانی مطالب مندرج در صفحه ” مراحل انجام تحقیقات میدانی” را مطالعه کنید.