مرجع نویسی به روش APA: راهنمای جامع برای دانشجویان و پژوهشگران
مرجع نویسی به روش APA یکی از رایج ترین سبک های ارجاع دهی در علوم اجتماعی، رفتاری و آموزشی است. این سبک توسط انجمن روانشناسی آمریکا (APA) تدوین شده است و در نگارش مقالات، کتاب ها و سایر انواع مطالب علمی استفاده می شود.
هدف از مرجع نویسی، ارائه اطلاعات دقیق و کافی در مورد منابعی است که در تحقیق یا نوشته خود از آنها استفاده کرده اید. این کار به خواننده کمک می کند تا به راحتی منابع مورد نظر شما را پیدا کند و اعتبار یافته های شما را ارزیابی کند.
اجزای اصلی یک رفرنس به روش APA:
- نام نویسنده(ان): نام خانوادگی نویسنده(ان) را با حروف بزرگ و نام کوچک آنها را با حروف کوچک ذکر کنید. برای دو نویسنده، نام خانوادگی و نام کوچک هر دو را با “و” جدا کنید. برای سه یا تعداد بیشتر نویسنده، فقط نام خانوادگی و نام کوچک اولین نویسنده را ذکر کنید و سپس عبارت “و همکاران” را اضافه کنید.
- تاریخ انتشار: سال انتشار منبع را ذکر کنید.
- عنوان: عنوان منبع را به صورت ایتالیک ذکر کنید.
- اطلاعات مربوط به انتشار: اطلاعات مربوط به انتشار منبع را بر اساس نوع منبع ذکر کنید.
- برای مقالات: نام مجله، جلد، شماره و صفحات مقاله را ذکر کنید.
- برای کتاب ها: نام ناشر، شهر محل انتشار و شماره ویرایش را ذکر کنید.
- برای وب سایت ها: عنوان صفحه وب، تاریخ دسترسی و آدرس اینترنتی را ذکر کنید.
نحوه ی نوشتن رفرنس ها در متن:
- در متن، نام نویسنده(ان) و سال انتشار را در پرانتز قرار دهید.
- اگر از دو یا چند منبع با یک نویسنده و تاریخ انتشار یکسان استفاده می کنید، باید از حروف الفبا برای تمایز بین آنها استفاده کنید. (Smith, 2010a; Smith, 2010b).
- برای نقل قول مستقیم، علاوه بر نام نویسنده، سال انتشار و شماره صفحه را نیز در پرانتز ذکر کنید. (Smith, 2010, p. 12).
نرم افزارهای مرجع نویسی:
نرم افزارهای متعددی برای کمک به شما در مرجع نویسی به روش APA وجود دارد. این نرم افزارها می توانند به طور خودکار رفرنس ها را در متن و فهرست منابع شما قالب بندی کنند. برخی از محبوب ترین نرم افزارهای مرجع نویسی عبارتند از:
- Mendeley: این نرم افزار رایگان است و به شما امکان می دهد منابع خود را ذخیره، سازماندهی و به اشتراک بگذارید.
- Zotero: این نرم افزار رایگان دیگری است که ویژگی های مشابهی با Mendeley دارد.
- EndNote: این نرم افزار پولی است که به شما امکان می دهد منابع خود را ذخیره، سازماندهی، قالب بندی و به اشتراک بگذارید.
منابع مفید:
- وب سایت انجمن روانشناسی آمریکا (APA): https://apastyle.apa.org/
- راهنمای سبک APA: https://owl.purdue.edu/owl/research_and_citation/apa_style/apa_formatting_and_style_guide/general_format.html
- مرکز آموزش APA: https://apastyle.apa.org/
نکات مهم:
- قبل از شروع نوشتن، دستورالعمل های مربوط به سبک APA را به دقت مطالعه کنید.
- از یک نرم افزار مرجع نویسی برای کمک به خود در قالب بندی رفرنس ها استفاده کنید.
- در صورت نیاز به کمک، از اساتید، کتابخانه یا مرکز آموزش APA راهنمایی بخواهید.
مرجع نویسی دقیق و صحیح به روش APA نه تنها به شما در کسب نمره بهتر در دانشگاه کمک می کند، بلکه نشان دهنده ی حرفه ای بودن و تعهد شما به تحقیقات علمی نیز می باشد.
مرجع نویسی به روش APA
پس از نگارش پایاننامه باید به آن اعتبار بخشید. مرجع نویسی مهر تاییدی است بر اعتبار پایاننامه که باید با دقت هرچه تمام تر آموزش انجام شود. بسیاری از دانشجویان کارشناسی ارشد تمایل به چاپ پایاننامه به عنوان مقالهISI رادارند. عمدتاً ژورنال های علمی شیوه به خصوصی را برای رفرنس دهی و ارجاعات در نظر می گیرند و مقالات خارج از این دسته بندی را انتشار نخواهند داد. هورتاش با آشنایی به فرایند چاپ مقاله و چاپ تضمینی مقالات در نظر دارد تا یکی از معتبرترین شیوه های مرجع نویسی را که برای چاپ مقاله در ژورنال های علمی استفاده می شود معرفی کند.
سبک مرجع نویسی APA
این شیوه، روش پیشنهادی انجمن روانشناسی آمریکا American Psychological Association که به اختصار APA نامیده میشود،متداول ترین سبک مرجع نویسی است و در بین موصوعات علوم پزشکی، روانشناسی و علوم اجتماعی کاربرد بیشتری دارد. گرچه سبک مرجع نویسی APA بیشتر در مقالات انگلیسی زبان به کار می رود ولی برای انجام پایاننامه و نگارش مقاله نیز به همه دانشجویان ارشد پیشنهاد می شود. انجام پایاننامه ارشد با این سبک مرجع نویسی بسیار ساده و کاربردی است.
مرجع نویسی در داخل متن
نقلقول کوتاه:
گاهی و بنابر ضرورت قسمتی از متن را عیناً در مقاله استفاده می کنید در چنین مواردی لازم است تا حتماً از نقل قول استفاده کنید تا متهم به دزدی فرهنگی نشوید. عبارت پیشنهادی به این ترتیب است:
طبق تحقیقات صورت گرفته توسط ( نام نویسنده و سال انتشار) و سپس متن را با “علامت نقلقول” عیناً بنویسید.
به این صورت نیز می توان نقل قول را نوشت: “ متن داخل علامت نقلقول” ( نام نویسنده در انتها و داخل علامت پرانتز)
نقلقول بلند:
چنانچه متن نقل قول شده بیش از 40 کلمه باشد بهتر است ابتدا نام نویسنده و سال انتشار را نوشته سپس دو نقطه و در خط بعدی متن نقل قول رابنویسید به این صورت:
نام نویسنده سال انتشار:
متن نقلقول بدون علامت و(شماره صفحه داخل علامت پرانتز)
خلاصهنویسی و دوبارهنویسی متن استناد شده
در برخی از موارد نویسنده مقاله از روی منبع خلاصه نویسی و یا بازآفرینی آموزش انجام داده است و از کلمات نویسنده اصلی استفاده نشده است در این حالت کافی است بدون هیچ علامتی مطلب را نوشته و در انتها ( نام نویسنده و سال انتشار را داخل پرانتز) بنویسید.
ارجاع به چند نویسنده
اگر تعداد نام نویسندگان مقاله اصلی بیش از یک نفر باشد بین نام نویسندگان از علامت ویرگول استفاده کرده و طبق مورد قبلی بنویسید.در ارجاعات بعدی فقط کافی است نام نویسنده اول به این ترتیب ذکر شود: متن بازنویسی شده ( هورتاش و همکاران سال 1395)
منبع فاقد نام نویسنده و مرجع نویسی
برخی از مقالات توسط سازمان و نهادی خاص منتشر شده اند و نام نویسنده در آن ها ذکر نشده است.در این موارد کافی است که قسمتی از نام مقاله را به همراه نهاد مربوط و سال انتشار بنویسید. در ارجاع اول نام کامل سازمان و در ارجاعات بعدی نام اختصاری کفایت می کند.
مرجع نویسی در آخر مقاله
پایان مقاله جایی است که باید نام همه موارد ارجاعی را دوباره بنویسید. هم مواردی که در داخل متن به آن ها اشاره شده و هم موارد دیگر را در آخر پایاننامه و مقاله بنویسید. این فهرستی از مراجع است که باید در انتهای هر مقاله و پایاننامه ای موجود باشد تا به آن اعتبار بخشد. این فهرست منبع خوبی برای کسی است که مقاله شما را می خواند.
-در پایاننامه به ترتیب حروف الفبا مراجع را در انتها بنویسید. به این ترتیب : نام خانوادگی، نام کوچک اولین نویسنده مقاله اصلی.
-در صورت ارجاع به ژورنال باید نام ژورنال به طور کامل ذکر شود. حرف اول نام ژورنال با حروف بزرگ باشد.
– برای ارجاع به پایگاه های علمی باید لینک پایگاه را ذکر کرده و در صورت استفاده از چکیده، بعد از لینک بنویسید چکیده.
-در صورت ارجاع به پایاننامه طبق این روال مرجع نویسی کنید. ابتدا ذکر درجه پایاننامه( کارشناسی ارشد یا دکترا)، نام دانشگاه و ( شماره پایاننامه داخل علامت پرانتز) مثال:
پایاننامه ارشد، دانشگاه صنعتی شریف،( شماره 666)